Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne

Dostępność: dostępne
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 90,00 zł 90.00
ilość egz.

towar niedostępny

dodaj do schowka

Opis

Publikacja zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI-XVIII w. Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Gdy odkryjemy, co to znaczy abucht i sołtonosy, gdy dowiemy się, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotrzyną, to po prostu lepiej zrozumiemy naszych przodków, wnikniemy w ich problemy, docenimy ich ogromną wiedzę, poznamy ich pasje i upodobania.

SPIS TREŚCI:

I. JAROSŁAW DUMANOWSKI, WSTĘP 7
II. STAROPOLSKIE PRZEPISY KULINARNE. RECEPTURY ROZPROSZONE Z XVI-XVIII W. ŹRÓDŁA RĘKOPIŚMIENNE 51
III. SŁOWNIK TERMINÓW KULINARNYCH 319
IV. MIARY 329
V. WYKAZ ŹRÓDEŁ 330
VI. SPIS PRZEPISÓW 335
VII. INDEKS PRODUKTÓW I TERMINÓW KULINARNYCH 358

Dane techniczne

Autor RED. Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska i Marta Sikorska
Liczba stron 368
Okładka miękka ze skrzydełkami
Format A4

Tytuły polecane

Koszty dostawy
Paczkomaty InPost Kwota zakupów Koszt przesyłki przedpłata
  powyżej 200 zł 0 zł
  do 200 zł 3 zł
  do 150 zł 5 zł
  do 100 zł 9 zł

Kurier DPD Przedpłata Płatność za pobraniem
  11 zł 15 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Realizacja: N4K.eu
Sklep internetowy Shoper.pl