Compendium Ferculorum. Książka kucharska Stanisława Czernieckiego z 1682 roku
Opis
SPIS TREŚCI:
Paweł Jaskanis, Na przystawkę do lektury 5
Stanisław Lubomirski, ,,COMPENDIUM FERCULORUM”. Słowo wstępne 7
Jarosław Dumanowski, „COMPENDIUM FERCULORUM” Stanisława Czernieckiego 13
Monumenta Poloniae Culinaria 13
Stanisław Czerniecki i Panowie na Wiśniczu 24
Dzieło Czernieckiego 50
Stanisław Czerniecki, COMPENDIUM FERCULORUM ALBO ZEBRANIE POTRAW 91
Rozdział I w którym się zamyka sto sposobów gotowania potraw mięsnych i z swoim additamentem 103
Additament albo przystawka 124
Sekret pierwszy kuchmistrzowski 130
Rozdział II Gotowania sta potraw rybnych 133
Sekret drugi kuchmistrzowski 152
Additament do potraw rybnych 152
Rozdział III Gotowania sta potraw mlecznych, pasztetów, tortów i ciast 157
Additament 177
Sekret trzeci 179
Słownik 182
Reprinty 207
Indeks 229
Spis ilustracji 233
Dane techniczne
Autor | Stanisław Czerniecki, oprac. Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj |
Wydanie | 2012 |
Liczba stron | 240 |
Ilustracje | kolorowe |
Okładka | miękka ze skrzydełkami |
Format | A4 |
Paczkomaty InPost | Kwota zakupów | Koszt przesyłki przedpłata |
powyżej 450 zł | 0 zł | |
do 250 zł | 6,5 zł | |
do 250 zł | 13 zł |
Kurier DPD | Przedpłata | Płatność za pobraniem |
11 zł | 15 zł |