Compendium Ferculorum. Książka kucharska Stanisława Czernieckiego z 1682 roku

Dostępność: brak towaru
Cena: 129,00 zł 129.00
ilość egz.

towar niedostępny

dodaj do schowka

Opis

Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw.

SPIS TREŚCI:

Paweł Jaskanis, Na przystawkę do lektury 5
Stanisław Lubomirski, ,,COMPENDIUM FERCULORUM”. Słowo wstępne 7

Jarosław Dumanowski, „COMPENDIUM FERCULORUM” Stanisława Czernieckiego 13
Monumenta Poloniae Culinaria 13
Stanisław Czerniecki i Panowie na Wiśniczu 24
Dzieło Czernieckiego 50

Stanisław Czerniecki, COMPENDIUM FERCULORUM ALBO ZEBRANIE POTRAW 91
Memoryjał generalny albo ogólna pamięć przygotowania na bankiet 95

Rozdział I w którym się zamyka sto sposobów gotowania potraw mięsnych i z swoim additamentem 103
Additament albo przystawka 124
Sekret pierwszy kuchmistrzowski 130

Rozdział II Gotowania sta potraw rybnych 133
Sekret drugi kuchmistrzowski 152
Additament do potraw rybnych 152

Rozdział III Gotowania sta potraw mlecznych, pasztetów, tortów i ciast 157
Additament 177
Sekret trzeci 179

Słownik 182
Reprinty 207
Indeks 229
Spis ilustracji 233

Dane techniczne

Autor Stanisław Czerniecki, oprac. Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj
Wydanie 2012
Liczba stron 240
Ilustracje kolorowe
Okładka miękka ze skrzydełkami
Format A4

Tytuły polecane

Koszty dostawy
Paczkomaty InPost Kwota zakupów Koszt przesyłki przedpłata
  powyżej 450 zł 0 zł
  do 250 zł 6,5 zł
  do 250 zł 13 zł

Kurier DPD Przedpłata Płatność za pobraniem
  11 zł 15 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Realizacja: N4K.eu
Sklep internetowy Shoper.pl