Kucharz doskonały Reprint 1783

Dostępność: duża ilość
Cena: 77,00 zł 77.00
ilość egz.
dodaj do schowka

Opis

Opublikowany w 1783 roku Kucharz doskonały to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od "Compendium ferculorum", słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów", spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów.

Książka Wojciecha Wielądki to skrócone i uproszczone tłumaczenie francuskiej "Cuisiniere bourgeoise" (Kucharki mieszczańskiej). Piszący głównie dla czytelników szlacheckich Wielądko starał się ukryć ten fakt i oryginalny tytuł zastąpił świetnie brzmiącym Kucharzem doskonałym. Nowy tytuł docenił Adam Mickiewicz, który powołał się na to dzieło w Panu Tadeuszu. Wieszcz miał jednak na myśli przepis z wydanego sto lat wcześniej Compendium ferculorum...

Pozornie prosty i zrozumiały "Kucharz doskonały" kryje w sobie wiele tajemnic. Zapraszamy do lektury i śledzenia perypetii Wojciecha Wielądki: chudego literata, który ułożył użyteczną i bardzo popularną książkę kucharską.

SPIS TREŚCI:

SŁOWO WSTĘPNE 9

KUCHARZ DOSKONAŁY WOJCIECHA WINCENTEGO WIELĄDKI 11

A LA FRANCAÍSE 11
Kulinarna rewolucja 11
Kuchnia oświecenia 15

KUCHARKA MIESZCZAŃSKA 23
Tajemniczy autor 23
Kulinarny bestseller 25

„CHUDY LITERAT" 29
Wojciech Wincenty Wielądko 29
Twórczość Wojciecha Wincentego Wielądki 33

KUCHARZ NIE DOSKONAŁY 41
Dwóch „Kucharzy doskonałych” 41
Polska wersja Cuisiníêre bourgeoíse 43
Podstawa wydania 49

W. WIEŁĄDKO, KUCHARZ DOSKONAŁY POŻYTECZNY DLA ZATRUDNIAIĄCYCH SIĘ GOSPODARSTWEM 53

SŁOWNIK KUCHENNY I SPIŻARNIANY 287
SŁOWNIK 303
MIARY I WAGI 343
INDEKS 345
SPIS ILUSTRACJI 363

Tytuły polecane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Realizacja: N4K.eu
Sklep internetowy Shoper.pl