Kucharz doskonały Reprint 1783
Opis
Książka Wojciecha Wielądki to skrócone i uproszczone tłumaczenie francuskiej "Cuisiniere bourgeoise" (Kucharki mieszczańskiej). Piszący głównie dla czytelników szlacheckich Wielądko starał się ukryć ten fakt i oryginalny tytuł zastąpił świetnie brzmiącym Kucharzem doskonałym. Nowy tytuł docenił Adam Mickiewicz, który powołał się na to dzieło w Panu Tadeuszu. Wieszcz miał jednak na myśli przepis z wydanego sto lat wcześniej Compendium ferculorum...
Pozornie prosty i zrozumiały "Kucharz doskonały" kryje w sobie wiele tajemnic. Zapraszamy do lektury i śledzenia perypetii Wojciecha Wielądki: chudego literata, który ułożył użyteczną i bardzo popularną książkę kucharską.
SPIS TREŚCI:
SŁOWO WSTĘPNE 9
KUCHARZ DOSKONAŁY WOJCIECHA WINCENTEGO WIELĄDKI 11
A LA FRANCAÍSE 11
Kulinarna rewolucja 11
Kuchnia oświecenia 15
KUCHARKA MIESZCZAŃSKA 23
Tajemniczy autor 23
Kulinarny bestseller 25
„CHUDY LITERAT" 29
Wojciech Wincenty Wielądko 29
Twórczość Wojciecha Wincentego Wielądki 33
KUCHARZ NIE DOSKONAŁY 41
Dwóch „Kucharzy doskonałych” 41
Polska wersja Cuisiníêre bourgeoíse 43
Podstawa wydania 49
W. WIEŁĄDKO, KUCHARZ DOSKONAŁY POŻYTECZNY DLA ZATRUDNIAIĄCYCH SIĘ GOSPODARSTWEM 53
SŁOWNIK KUCHENNY I SPIŻARNIANY 287
SŁOWNIK 303
MIARY I WAGI 343
INDEKS 345
SPIS ILUSTRACJI 363
Dane techniczne
Autor | Wojciech Wielądko, oprac. Jarosław Dumanowski |
Wydanie | 2012 |
Liczba stron | 366 |
Okładka | miękka ze skrzydełkami |
Format | A4 |