Przepisy Paula Tremo kuchmistrza Stanisława Augusta

Dostępność: dostępne
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 117,00 zł

Cena regularna:

117.00
ilość egz.

towar niedostępny

dodaj do schowka

Opis

IX tom serii „Monumenta Poloniae Culinaria” zawiera receptury Paula Tremo. które opowiadają o czymś więcej niż o przyrządzaniu wołowiny, zupy, kapłona i flaków.

Kuchmistrz Stanisława Augusta przedstawił autorską propozycję syntezy francuskich wzorców kulinarnych i polskiej tradycji. Odrzucenie ostrych przypraw i smakowych kontrastów, liberalizacja postu, klasycystyczna estetyka dobrego smaku, nowoczesne techniki redukcji, kondensacji i klarowania oraz odrzucenie zasad dietetyki humoralnej są u niego widoczne zarówno w recepturach „francuskich”, jak i „polskich”. Te ostatnie odwołują się do francuskiej mody na potrawy kojarzone z lotaryńskim dworem Stanisława Leszczyńskiego. Szybko zostały zaakceptowane jako dania jak najbardziej polskie, a rozwiązania królewskiego kuchmistrza znalazły licznych naśladowców i kontynuatorów.

Dane techniczne

Autor wydał i opracował Jarosław Dumanowski
Wydanie 2022
Liczba stron 198
Ilustracje liczne kolorowe i czarno-białe
Okładka miękka ze skrzydełkami
Format 210 x 300 mm

Tytuły polecane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Realizacja: N4K.eu
Sklep internetowy Shoper.pl