Atlas dzikich roślin jadalnych. 150 polskich gatunków
Opis
Książka stanowi gruntowne źródło wiedzy na temat dziko rosnących gatunków, czyli chwastów, które nadają się do zjedzenia. Choć w pewnym momencie wyparły je rośliny sprowadzane z innych części Europy czy świata, powoli znów się do nich przekonujemy. Czytelnik zyska niepowtarzalną okazję sprawdzenia, które spośród doskonale znanych mu gatunków mogą go zaskoczyć swoimi właściwościami, a także charakterystycznym smakiem. Niejednokrotnie pewnie zdziwi się, jak ogromna moc drzemie w wielu na oko przeciętnych roślinkach.
W publikacji zostało opisanych sto pięćdziesiąt różnych gatunków roślin, które występują dziko na terenie naszego kraju. Część z nich zrywa się samodzielnie, niektóre natomiast pojawiają się w sklepach, ususzone i odpowiednio przygotowane do dalszego wykorzystania. Odbiorca dowie się, gdzie rosną poszczególne rośliny, a także do czego można je stosować. Z kolei za sprawą szczegółowych ilustracji oraz zdjęć, zdoła przyjrzeć się dokładnie każdej z nich, by nie pomylić się przy ocenie egzemplarzy widzianych "na żywo". Interesującym dopełnieniem treści okazują się natomiast przepisy na dania wykorzystujące prezentowane w książce rośliny.
SPIS TREŚCI:
Wprowadzenie 5
Literatura pomocnicza 7
Przegląd gatunków 8
Indeks nazw polskich 188
Indeks nazw łacińskich 190
Monika Fijołek jest doktorem nauk rolniczych. Interesuje się uprawą ziół, a także ziołolecznictwem. Ponadto, zajmuje się projektowaniem, a także przygotowywaniem ogrodów przydomowych oraz klasztornych. Przygotowała takie publikacje, jak: "Zioła w ogrodzie" oraz "Zioła na odporność".
Dane techniczne
| Autor | Monika Fijołek |
| Wydanie | 2017 |
| Liczba stron | 192 |
| Ilustracje | liczne kolorowe |
| Okładka | twarda |
| Format | B5 |