Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Książka stanowi gruntowne źródło wiedzy na temat dziko rosnących gatunków, czyli chwastów, które nadają się do zjedzenia. Choć w pewnym momencie wyparły je rośliny sprowadzane z innych części Europy czy świata, powoli znów się do nich przekonujemy. Czytelnik zyska niepowtarzalną okazję sprawdzenia, które spośród doskonale znanych mu gatunków mogą go zaskoczyć swoimi właściwościami, a także charakterystycznym smakiem. Niejednokrotnie pewnie zdziwi się, jak ogromna moc drzemie w wielu na oko przeciętnych roślinkach.
W publikacji zostało opisanych sto pięćdziesiąt różnych gatunków roślin, które występują dziko na terenie naszego kraju. Część z nich zrywa się samodzielnie, niektóre natomiast pojawiają się w sklepach, ususzone i odpowiednio przygotowane do dalszego wykorzystania. Odbiorca dowie się, gdzie rosną poszczególne rośliny, a także do czego można je stosować. Z kolei za sprawą szczegółowych ilustracji oraz zdjęć, zdoła przyjrzeć się dokładnie każdej z nich, by nie pomylić się przy ocenie egzemplarzy widzianych "na żywo". Interesującym dopełnieniem treści okazują się natomiast przepisy na dania wykorzystujące prezentowane w książce rośliny.
SPIS TREŚCI:
Wprowadzenie 5 Literatura pomocnicza 7
Przegląd gatunków 8
Indeks nazw polskich 188 Indeks nazw łacińskich 190
Monika Fijołek jest doktorem nauk rolniczych. Interesuje się uprawą ziół, a także ziołolecznictwem. Ponadto, zajmuje się projektowaniem, a także przygotowywaniem ogrodów przydomowych oraz klasztornych. Przygotowała takie publikacje, jak: "Zioła w ogrodzie" oraz "Zioła na odporność".
Grono specjalistów podzieliło się swoją wiedzą, która może się przydać osobom zajmującym się terapią zajęciową w ośrodka terapeutycznych, a także opiekunom osób niepełnosprawnych. Tematy zawarte w monografii dobrano w ten sposób, aby w Polsce wzrosło...
W książce zamieszczono fotografie 120 dzikich kwiatów oraz opisy ich występowania, cech, a przede wszystkim ich zastosowanie lecznicze i kulinarne. W atlasie uwzględniono zarówno rośliny popularne, które możemy zebrać na każdej łące, jak i te mniej z...
Olejki eteryczne są to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają od kilkudziesięciu do kilkuset składników,
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.