Uprawa winorośli
Opis
SPIS TREŚCI:
1.1. Podziemne części krzewu
1.2. Nadziemne części zdrewniałe
1.3. Nadziemne części zielne
2. Wzrost i rozwój krzewów winorośli
2.1. Cechy wzrostu winorośli
2.2. Okres wegetacii
2.2.1. Płacz łozy
2.2.2. Pękanie pąków
2.2.3. Intensywny wzrost latorośli
2.2.4. Kwitnienie
2.2.5. Faza wzrostu jagód
2.2.6. Dojrzewanie owoców i drewnienie latorośli
2.3. Okres spoczynku
2.3.1. Faza spoczynku letniego
2.3.2. Faza głębokiego spoczynku zimowego
2.3.3. Faza spoczynku wymuszonego
3. Warunki siedliska
3.1. Światło
3.2. Temperatura
3.3. Woda
3.4. Wiatry
3.5. Gleba
4. Odmiany winorośli i ich dobór
4.1. Kryteria doboru odmian
4.1.1. Rejony uprawy
4.1.2. Cel uprawy
4.1.3. Metody uprawy
4.2 Uprawa odmian deserowych pod osłonami:
Aiwaz 38; Arkadia 38; Arocznyj 39; Festivee 39; Kodrianka 40; Muskat Letni 40; Regina 41 ; Taiizman 41; Wiktoria 42; Wostorg 42
Agat Doński 43; Alden 43; Einset Seedless 44; Kristály 44
Muskat Bleu 44; Nero 44; Palatina 45; Perła Zali 45;
Schuyler 46; V 68021 46
4.4. Uprawa polowa odmian przerobowych:
Odmiany na wina białe:
Adalmiina 48; Aurora 49; Bianca 49; Hibernal 50; Johanniter 51; Jutrzenka 51; La Crescent 52; Merzling 52; Muskat Odeski 53; Prairie Star 54; Saint Pepin 54; Seyvai Blanc 54; Sibera 55; Solaris 55; Swenson Red 56
Odmiany na wina czerwone:
Abudance 58; Cabernet Cortis 58; Cascade 58; Frontenac 59; Heridan 59; Leon Millot 60; Marechal Foch 60; Marquette 61; Medina 61; Rathay 61; Regent 62; Roesler 62; Rondo 63; Wiszniowyj Rannij 63; Zweigelt 64
5. Zakładanie winnicy
5.1. Wybór stanowiska
5.2. Przygotowanie gleby
5.3. Rozstawa krzewów
5.4. Zakup sadzonek i technika sadzenia
5.5. Prowadzenie krzewów w pienuszym roku po posadzeniu
5.6. Prowadzenie krzewów w drugim roku po posadzeniu
5.7. Prowadzenie krzewów w trzecim roku po posadzeniu
6. Cięcie i formowanie krzewów
6.1. Ogólne zasady cięcia
6.2. Rodzaje cięcia
6.3. Ogólne zasady formowania krzewów
6.4. Sposoby formowania krzewów
6.4.1. Forma bezpienna
6.4.2. Modyfikacja formy bezpiennej
6.4.3. Jednoramienny sznur Guyota
6.4.4. Dwuramienny sznur Guyota
6.4.5. Dwuramienny sznur Guyota na podwójnym pniu
6.4.6. Forma Casenave'a (sznur stały)
6.4.7. Forma Y
6.5. Rusztowania
7. Sposoby regulacji wzrostu i płodności krzewów
8. Pielęgnacja i nawożenie gleby
8.1. Sposoby pielęgnacji
8.1.1. Czarny ugór mechaniczny
8.1.2. Ugór herbicydowy
8.1.3. Ściółkowanie
8.1.4. Uprawa roślin okrywowych
8.1.5. Trwale zadarnienie międzyrzędzi
8.2. Bieżące nawożenie:
Azot 123; Potas 126; Fosfor 128; Magnez 129; Wapń 131; Żelazo 132; Bor 133; Mangan 135; Cynk 136; Miedź 137; Molibden 138
9. Ochrona winorośii przed szkodliwymi czynnikami
9.1 Choroby wirusowe i bakteryjne:
Liściozwój 139; Roncet 140; Rak bakteryjny 141
9.2. Choroby grzybowe:
Mączniak rzekomy 142; Mączniak prawdziwy 145; Szara pleśń 148; Czarna zgnilizna 148;
Biała zgnilizna 149; Aniraknoza 150; Czarna plamistość 150; Pseudopeziza 151
Przędziorek wiązowiec 152; Przędziorek chmielowiec 152; Szpeciel pilśniowiec 154; Obrzęk i wyroślec winoroślowy 155; Zwójka kwasigroneczka i zwójka gronóweczka 155; Filoksera winiec 156; Mszyce i czennce 158; Osy 159; Ptaki 159
9.4. Mrozy zimowe
9.5. Przymrozki wiosenne
9.6. Przymrozki jesienne
9.7. Inne czynniki szkodliwe
10. Uprawa winorośii pod osłonami
10.1. Wybór odmiany
10.2. Pomieszczenie i stanowisko uprawy
10.3. Przygotowanie gleby
10.4. Plan sadzenia krzewów
10.5. Sposoby formowania krzewów i typy rusztowań
10.6. Prowadzenie młodej plantacji
10.7. Pielęgnacja gleby
10.8. Nawożenie
10.9. Nawadnianie
10.10. Zabiegi poprawiające jakość owoców
10.11. Ochrona
10.12. Zbiór i przechowywanie winogron
Dane techniczne
Autor | Roman Myśliwiec |
Wydanie | 2013 |
Liczba stron | 189 |
Okładka | twarda |
Format | 150 x 210 mm |

Paczkomaty InPost | Kwota zakupów | Koszt przesyłki przedpłata |
powyżej 450 zł | 0 zł | |
do 250 zł | 6,5 zł | |
do 250 zł | 13 zł |
Kurier DPD | Przedpłata | Płatność za pobraniem |
11 zł | 15 zł |