Technologia produkcji wina
Opis
Publikacja kładzie nacisk na praktyczne aspekty produkcji. Podzielona została na rozdziały uszeregowane zgodnie z kolejnością operacji i procesów przeprowadzanych w winiarni, począwszy od przygotowań do zbioru po butelkowanie. Dzięki temu stanowi niezastąpioną pomoc podczas produkcji wina.
Jest to kontynuacja cieszącego się dużą popularnością podręcznika pt. „Winery Technology and Operations, A Handbook for Small Wineries” opublikowanego w Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy w 1990 r. oraz pracy pt. „Concepts in Wine Chemistry”, której pierwsze amerykańskie wydanie ukazało się w 1997 r. i zostało niedawno uaktualnione. Obydwie pozycje zaliczane są do literatury specjalistycznej i uniwersyteckiej na całym świecie.
Yair Margalit ma tytuł doktora w dziedzinie fizykochemii i wieloletnie doświadczenie w zakresie badań naukowych oraz nauczania. Jest właścicielem niewielkiej rodzinnej winnicy i prowadzi wykłady dotyczące produkcji winiarskiej i zagadnień chemicznych związanych z winiarstwem w izraelskim Instytucie Technologii.
SPIS TREŚCI:
I. Przed zbiorem 7
A. Dojrzewanie winogron 9
1. Cukier 10
2. Kwasy 13
3. Dojrzałość 16
4. Pobieranie próbek 19
5. Skład winogron 20
B. Przygotowanie do zbioru 21
1. Prowadzenie winnicy 21
2. Przygotowanie winiarni przed zbiorem 23
II. Zbiór 27
A. Odszypułkowywanie i miażdżenie 29
1. Winogrona białe 29
2. Winogrona czerwone 30
B. Maceracja 31
1. Winogrona białe 32
2. Winogrona czerwone 34
C. Wino z samocieku i wino z soku tłoczonego za pomocą prasy 37
1. Zagadnienia ogólne 37
2. Prasy 38
3. Osad 40
D. Korygowanie właściwości moszczu 43
1. Kwasowość 43
2. Cukier 49
E. Chłodzenie i kontrola temperatury 52
1. Temperatura fermentacji 52
2. Kontrola temperatury 53
III. Fermentacja 55
A. Zagadnienia ogólne 57
B. Drożdże winiarskie 59
C. Fermentacja 62
1. Fermentacja alkoholowa 62
2. Samoczynne zatrzymanie fermentacji 66
3. Produkty uboczne fermentacji 69
4. Cukier resztkowy 77
D. Fermentacja jabłkowo-mlekowa 83
1. Zagadnienia ogólne 83
2. Czynniki wpływające na przebieg fermentacji jabłkowo-mlekowej 85
3. Zaszczepianie wina bakteriami mlekowymi 87
IV. Zabiegi prowadzone w piwnicy winiarskiej 91
A. Ściąganie wina znad osadu 93
B. Stabilizacja 97
1. Dysocjacja kwasu winowego 97
2. Wodorowinian potasu 98
3. Stabilizacja w niskich temperaturach 100
4. Winian wapnia 102
5. Zapobieganie krystalizacji wodorowinianu potasu lub jej przyspieszanie 103
C. Klarowanie 105
1. Stabilizacja białkowa 105
2. Redukcja tanin 109
3. Substancje klarujące o zastosowaniu ogólnym 113
D. Filtrowanie 116
1. Filtry płytowe 116
2. Filtry membranowe 119
3. Separatory mechaniczne 120
E. Kupażowanie 122
F. Utrzymanie piwnicy 125
1. Higiena 125
2. Przechowywanie wina 127
V. Dojrzewanie w beczkach 129
A. Bednarstwo 132
1. Produkcja beczek 132
2. Parowanie z beczek 137
3. Utrzymanie beczek 139
B. Dojrzewanie w beczce 143
1. Skład drewna dębowego i ekstrakcja najważniejszych substancji 143
2. Różnice między dębem francuskim a dębem amerykańskim 148
3. Zamienniki dla beczek dębowych 152
VI. Butelkowanie 155
A. Opakowanie 158
1. Butelki 158
2. Korki 160
3. Kapturki 170
4. Etykiety 171
B. Linia rozlewcza 173
VII. Zagadnienia ogólne 177
A. Dwutlenek siarki 179
1. Dwutlenek siarki jako konserwant 179
2. Zastosowanie dwutlenku siarki w produkcji wina 183
B. Wady i choroby wina 190
1. Wady chemiczne 190
2. Choroby wina 198
C. Przepisy prawne (Sylwia Bonin) 204
1. Definicje 205
2. Produkcja wyrobów winiarskich w Polsce 208
3. Przepisy ogólne 209
4. Wybrane praktyki enologiczne 212
D. Związki fenolowe 215
1. Związki fenolowe w winie 215
2. Taniny 221
3. Kolor czerwonego wina 225
Dodatek: 230
Ocena wina 231
1. Analiza opisowa 232
1. Ocena wina 234
Literatura uzupełniająca 244
Dane techniczne
Autor | Yair Margalit |
Wydanie | 2014 |
Liczba stron | 241 |
Okładka | miękka |
Format | B5 |
Paczkomaty InPost | Kwota zakupów | Koszt przesyłki przedpłata |
powyżej 450 zł | 0 zł | |
do 250 zł | 6,5 zł | |
do 250 zł | 13 zł |
Kurier DPD | Przedpłata | Płatność za pobraniem |
11 zł | 15 zł |