Surowce spożywcze pochodzenia roslinnego
Opis
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu surowce spożywcze.
Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków.
W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślinnych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi.
Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronomicznej.
Spis treści
Wstęp 9
Warzywa 11
Podział warzyw i jego kryteria 11
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków 20
Warzywa kapustne 20
Kapusta głowiasta biała i czerwona oraz kapusta włoska 22
Kapusta brukselska 29
Kalafior 33
Kalarepa 38
Brokuł 40
Jarmuż 42
Kapusta pekińska 44
Warzywa cebulowe 46
Cebula zwyczajna 46
Por 58
Czosnek 62
Szczypiorek 65
Warzywa korzeniowe 65
Marchew 66
Pietruszka korzeniowa 74
Seler korzeniowy 77
Pasternak 80
Burak ćwikłowy 81
Skorzonera 85
Salsefia 87
Warzywa liściowe 88
Sałata siewna 89
Endywia 94
Cykoria sałatowa 96
Roszponka 97
Szpinak zwyczajny 98
Szpinak nowozelandzki 101
Pietruszka naciowa 102
Seler naciowy 102
Burak liściowy 103
Rzeżucha zwyczajna 104
Portulaka warzywna 104
Warzywa rzepowate 105
Rzodkiewka 105
Rzodkiew 108
Rzepa 109
Brukiew 110
Warzywa strączkowe 112
Fasola 112
Fasola zwykła 113
Fasola zwykła i fasola wielokwiatowa 118
Groch 122
Bób 126
Soja 128
Soczewica 131
Ciecierzyca 132
Warzywa psiankowate 133
Pomidor 133
Papryka roczna 141
Oberżyna 147
Rodzynek brazylijski 149
Ziemniak wczesny 149
Warzywa dyniowate 150
Ogórek 150
Dynia 155
Melon 163
Kawon 165
Warzywa wieloletnie 167
Szparag 167
Rabarbar 169
Szczaw zwyczajny 170
Chrzan 171
Warzywa różne 173
Kukurydza cukrowa i kukurydza pękająca 173
Koper ogrodowy 175
Koper włoski — fenkuł 177
Karczoch i kard 178
Piśmiennictwo 179
Ziemniak jadalny 186
Ziemniak skrobiowy 199
Topinambur 201
Rośliny okopowe — korzeniowe przemysłowe 202
Burak cukrowy 202
Cykoria 204
Piśmiennictwo 204
Rośliny zbożowe 206
Ogólna charakterystyka roślin zbożowych 206
Charakterystyka poszczególnych gatunków 214
Żyto 214
Pszenica 217
Jęczmień 221
Owies 226
Pszenżyto 229
Kukurydza uprawna 230
Proso zwykłe 234
Gryka siewna 236
Ryż siewny 238
Sorgo 240
Szarłat 240
Piśmiennictwo 242
Owoce 244
Owoce krajowe 244
Podział owoców krajowych i jego kryteria 244
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków 251
Owoce ziarnkowe 251
Jabłoń 251
Grusza 265
Pigwa 270
Owoce pestkowe 271
Śliwa 271
Wiśnia i czereśnia 279
Brzoskwinia i nektaryna 287
Morela 290 Owoce jagodowe 292
Porzeczka 292
Agrest 297
Borówka wysoka 299
Aronia czarnoowocowa 301
Winorośl właściwa 303
Truskawka 305
Poziomka 311
Malina właściwa 312
Jeżyna 316
Orzechy 317
Orzech laskowy 317
Orzech włoski 319
Owoce egzotyczne 321
Podział owoców egzotycznych i jego kryteria 321
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków 321
Owoce jagodowe 321
Owoce cytrusowe 321
Pomarańcza słodka 322
Pomarańcza gorzka 323
Pomarańcza bergamota 324
Pomarańcza olbrzymia 324
Grejpfrut 324
Mandarynka 325
Cytryna zwyczajna 325
Lima 326 Kumkwat 326
Pozostałe owoce jagodowe 327
Ananas 327
Banan 328
Kiwi 330
Granat 330
Papaja 331
Daktyl 332
Karambola 333
Kaki 334
Owoce ziarnkowe 335
Figa 335
Owoce pestkowe 336
Mango 336
Awokado 336
Liczi 337
Migdał zwyczajny 338
Orzech kokosowy 339
Pistacja 340
Pekan 341
Orzechy 341
Makadamia 341
Orzech nanerczowy 341
Kasztan jadalny 342
Strąki 343
Orzech ziemny 343
Torebki 343
Orzech brazylijski 343
Piśmiennictwo 344
Przyprawy 347
Charakterystyka wybranych substancji czynnych występujących w przyprawach 347
Charakterystyka surowców przyprawowych 350
Piśmiennictwo 366
Grzyby uprawne 367
Budowa i wartość odżywcza 367
Charakterystyka wybranych gatunków 368
Pieczarka dwuzarodnikowa i pieczarka szlachetna 368
Boczniak ostrygowaty 369
Pierścieniak 371
Twardziak shiitake 371
Uszak bzowy 372
Piśmiennictwo 373
Ocena jakościowa surowców pochodzenia roślinnego metodą organoleptyczną 374
Ogólne wymagania 374
Ocena dostarczonej partii surowca roślinnego 375
Piśmiennictwo 377
Dane techniczne
Autor | red. Krystyna Świetlikowska |
Wydanie | II uzupełnione, 2008 |
Liczba stron | 362 |
Ilustracje | liczne czarno-białe |
Okładka | miękka |
Format | B5 |
Paczkomaty InPost | Kwota zakupów | Koszt przesyłki przedpłata |
powyżej 450 zł | 0 zł | |
do 250 zł | 6,5 zł | |
do 250 zł | 13 zł |
Kurier DPD | Przedpłata | Płatność za pobraniem |
11 zł | 15 zł |