Surowce spożywcze pochodzenia roslinnego

Surowce spożywcze pochodzenia roslinnego.jpg
  • nowość
Dostępność: ostatnie egzemplarze
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 89,00 zł 89.00
ilość egz.

towar niedostępny

dodaj do schowka

Opis

Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu surowce spożywcze.

Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków.

W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślinnych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi.

Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronomicznej.

SPIS TREŚCI:

Wstęp
Warzywa
Podział warzyw i jego kryteria
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków
Warzywa kapustne
Warzywa cebulowe
Warzywa korzeniowe
Warzywa liściowe
Warzywa rzepowate
Warzywa strączkowe
Warzywa psiankowate
Warzywa dyniowate
Warzywa wieloletnie
Warzywa różne

Rośliny okopowe
Podział roślin okopowych i jego kryteria
Charakterystyka poszczególnych podgrup i gatunków
Rośliny okopowe bulwiaste
Rośliny okopowe korzeniowe przemysłowe

Rośliny zbożowe
Ogólna charakterystyka roślin zbożowych
Charakterystyka poszczególnych gatunków

Owoce
Owoce krajowe
Podział owoców krajowych i jego kryteria
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków
Owoce ziarnkowe
Owoce pestkowe
Owoce jagodowe

Owoce egzotyczne
Podział owoców egzotycznych i jego kryteria
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków
Owoce jagodowe
Owoce cytrusowe
Pozostałe owoce jagodowe
Owoce ziarnkowe

Przyprawy
Charakterystyka wybranych substancji czynnych występujących w przyprawach
Charakterystyka surowców przyprawowych

Grzyby uprawne
Budowa i wartość odżywcza
Charakterystyka wybranych gatunków

Ocena jakościowa surowców pochodzenia roślinnego metodą organoleptyczną
Ogólne wymagania
Ocena dostarczonej partii surowca roślinnego Gandalf.com.pl

Dane techniczne

Autor red. Krystyna Świetlikowska
Wydanie II uzupełnione, 2008
Liczba stron 362
Ilustracje liczne czarno-białe
Okładka miękka
Format B5
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost Kwota zakupów Koszt przesyłki przedpłata
  powyżej 200 zł 0 zł
  do 200 zł 3 zł
  do 150 zł 5 zł
  do 100 zł 9 zł

Kurier DPD Przedpłata Płatność za pobraniem
  11 zł 15 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Realizacja: N4K.eu
Sklep internetowy Shoper.pl