Surowce spożywcze pochodzenia roslinnego
Opis
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu surowce spożywcze.
Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków.
W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślinnych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi.
Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronomicznej.
SPIS TREŚCI:
Wstęp
Warzywa
Podział warzyw i jego kryteria
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków
Warzywa kapustne
Warzywa cebulowe
Warzywa korzeniowe
Warzywa liściowe
Warzywa rzepowate
Warzywa strączkowe
Warzywa psiankowate
Warzywa dyniowate
Warzywa wieloletnie
Warzywa różne
Rośliny okopowe
Podział roślin okopowych i jego kryteria
Charakterystyka poszczególnych podgrup i gatunków
Rośliny okopowe bulwiaste
Rośliny okopowe korzeniowe przemysłowe
Rośliny zbożowe
Ogólna charakterystyka roślin zbożowych
Charakterystyka poszczególnych gatunków
Owoce
Owoce krajowe
Podział owoców krajowych i jego kryteria
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków
Owoce ziarnkowe
Owoce pestkowe
Owoce jagodowe
Owoce egzotyczne
Podział owoców egzotycznych i jego kryteria
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków
Owoce jagodowe
Owoce cytrusowe
Pozostałe owoce jagodowe
Owoce ziarnkowe
Przyprawy
Charakterystyka wybranych substancji czynnych występujących w przyprawach
Charakterystyka surowców przyprawowych
Grzyby uprawne
Budowa i wartość odżywcza
Charakterystyka wybranych gatunków
Ocena jakościowa surowców pochodzenia roślinnego metodą organoleptyczną
Ogólne wymagania
Ocena dostarczonej partii surowca roślinnego Gandalf.com.pl
Dane techniczne
Autor | red. Krystyna Świetlikowska |
Wydanie | II uzupełnione, 2008 |
Liczba stron | 362 |
Ilustracje | liczne czarno-białe |
Okładka | miękka |
Format | B5 |

Paczkomaty InPost | Kwota zakupów | Koszt przesyłki przedpłata |
powyżej 450 zł | 0 zł | |
do 250 zł | 6,5 zł | |
do 250 zł | 13 zł |
Kurier DPD | Przedpłata | Płatność za pobraniem |
11 zł | 15 zł |