Platery warszawskie w latach 1822-1914. Asortyment odbiorca i obyczaj

Dostępność: dostępne
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 89,00 zł 89.00
ilość egz.

towar niedostępny

dodaj do schowka

Opis

Książka ta jest poświęcona produkcji wyrobów platerowanych w Warszawie w okresie od pojawienia się pierwszego warsztatu w 1822 roku aż do wybuchu I wojny światowej. Asortyment oferowany przez Warszawskie zakłady sprowadzał się, z małymi wyjątkami, do elementów zastawy stołowej - zarówno sztućców, jak i przedmiotów korpusowych. Joanna Paprocka-Gajek szczegółowo omawia te wyroby i ich wzornictwo, co w połączeniu z licznymi ilustracjami daje nam wgląd w tę bogatą, a nieco już zapomnianą dziedzinę życia naszych dziadków. Formy zastawy przeobrażały się zgodnie z wymogami mody, zmianom podlegały również sposoby nakrycia stołu, uzależnione także od liczby biesiadników i zamożności gospodarzy. Wszystkie te wzorce obyczajowe zostały przedstawione w niniejszej pracy, a omówione nazewnictwo kolejnych elementów zastawy oraz technologii jej wykonania uzupełnia naszą wiedzę w tym zakresie.

Niezmiernie ważną częścią tej książki jest rozdział poświęcony poszczególnym wytwórniom platerów w Warszawie, w którym autorka analizuje asortyment ich produkcji. Wielce pożyteczne, przede wszystkim dla kolekcjonerów i pracowników muzeów, jest zestawienie znaków firmowych umieszczanych na wyrobach, pozwalają one bowiem nie tylko zidentyfikować wytwórcę, ale także niekiedy umożliwiają datowanie obiektu.

W sumie otrzymujemy pracę, która nie tylko interesująco wprowadza nas w temat opisany w tytule, ale ponadto rozszerza naszą wiedzę o trudno dziś dostępne informacje o dawnej obyczajowości i terminologii.

SPIS TREŚCI:

WSTĘP 6

1. WZORCE OBYCZAJOWE PRZY STOLE I ICH PRZEMIANY.POSŁUGIWANIE SIĘ ELEMENTAMI ZASTAWY STOŁOWEJ
1.1. Kształtowanie się wzorców obyczajowych
1.2. Zasady nakrycia stołu, wzory i typy stołów, liczba posiłków, menu
1.3. Elementy zastawy stołowej i ich stosowanie
1.3.1. Sztućce
1.3.2. Naczynia do dekoracji stołu, do dań podstawowych i przystawek
1.3.3. Zestawy naczyń i akcesoria do kawy, herbaty oraz innych napojów

2. RYS HISTORYCZNY ROZWOJU WARSZAWSKIEGO PRZEMYSŁU PLATERNICZEGO. PRZEGLĄD FIRM I ZAKŁADÓW
2.1. Wytwarzanie wyrobów platerniczych
2.2. Zarys historii rozwoju przemysłu platerniczego w Warszawie w XIX i na początku XX wieku
2.3. Formy graficzne znaków
2.4. Przegląd firm platerniczych powstałych do 1855 roku
2.5. Przegląd firm i zakładów powstałych w latach 1856-1914

3. ASORTYMENT WYROBÓW. WZORY, NAZEWNICTWO, CECHY STYLOWE
3.1. Sztućce
3.2. Naczynia do dekoracji stołu, do dań podstawowych i przystawek
3.3. Zestawy naczyń i akcesoria do kawy i herbaty oraz innych napojów
3.4. Czyszczenie metalowej zastawy w warunkach domowych.
3.5. Renowacja w firmach platerniczych

4. CZAS I MIEJSCE POJAWIANIA SIĘ ZASTAWY STOŁOWEJ I JEJ UŻYTKOWANIE W WYBRANYCH WARSTWACH SPOŁECZNYCH W LATACH 1815-1914
4.1. Sztućce
4.2. Naczynia do dekoracji stołu, do dań podstawowych i przystawek
4.3. Zestawy naczyń i akcesoria do kawy i herbaty oraz innych napojów

PODSUMOWANIE
TABELA ZNAKÓW
Spis ilustracji
Bibliografia

Dane techniczne

Autor Joanna Paprocka Gajek
Wydanie 2015
Liczba stron 376 + DVD
Ilustracje 144 czarno-białe
Okładka twarda z obwolutą
Format B5

Tytuły polecane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Realizacja: N4K.eu
Sklep internetowy Shoper.pl