Zwierzęta w gospodarstwach agroturystycznych i ich otoczeniu
Opis
Publikacja daje odpowiedź na pytanie, jakie zwierzęta i w jaki sposób można byłoby wykorzystać w gospodarstwie agroturystycznym w celu zwiększenia jego atrakcyjności. Niniejsze opracowanie ma na celu poszerzenie wiedzy obecnych i przyszłych właścicieli gospodarstw agroturystycznych odnośnie do wybranych aspektów chowu i użytkowania niektórych zwierząt w kontekście funkcji, jakie te zwierzęta pełnić mogą w agroturystyce, czyli zaspokajania potrzeb konsumpcyjnych, estetycznych, rekreacyjnych i edukacyjnych turystów. Na znaczeniu zyskuje również hipoterapia, dogoterapia, a przebywanie dzieci ze zwierzętami ma znaczenie wychowawcze.
SPIS TREŚCI:
Słowo wstępne 5
Wprowadzenie 6
1. Idea wykorzystania zwierząt w agroturystyce 8
1.1. Korzyści wynikające z obcowania ze zwierzętami 8
1.2. Wykorzystanie zwierząt w terapeutyce (zooterapia) 10
1.2.1. Terapia z udziałem konia — hipoterapia w gospodarstwach agroturystycznych 11
1.2.2. Terapia z udziałem osła — onoterapia 13
1.2.3. Terapia z udziałem psa — dogoterapia (kynoterapia) 14
1.2.4. Terapia z udziałem kota — felinoterapia 15
1.2.5. Terapia z innymi zwierzętami w gospodarstwach agroturystycznych 16
1.3. Relacje między człowiekiem a zwierzęciem 17
1.4. Sposób prezentowania zwierząt w gospodarstwie agroturystycznym 18
2. Powszechnie w Polsce hodowane zwierzęta udomowione jako atrakcja gospodarstw agroturystycznych 20
2.1. Konie 21
2.1.1. Użytkowanie koni 22
2.1.2. Utrzymanie i żywienie koni 28
2.2. Inne zwierzęta w gospodarstwach agroturystycznych 30
2.2.1. Owce 30
2.2.2. Kozy 32
2.2.3. Bydło 34
2.2.4. Świnie 35
2.2.5. Króliki 36
2.2.6. Drób 37
2.2.7. Psy 42
2.2.8. Koty 43
3. Wybrane rodzime rasy zwierząt gospodarskich objęte programem ochrony bioróżnorodności 45
3.1. Założenia programu ochrony 46
3.2. Rodzime rasy bydła 48
3.3. Trzoda chlewna 52
3.4. Rasy owiec objęte programem ochrony 55
3.5. Rasy koni 60
4. Rzadko w Polsce hodowane zwierzęta stanowiące szczególną atrakcję turystyczną 71
4.1. Świnie miniaturowe 71
4.2. Wielbłądowate południowoamerykańskie 75
4.3. Osły 80
4.4. Szynszyle 81
4.5. Strusie 81
4.6. Pawie 85
5. Wybrane krajowe gatunki zwierząt dzikich żyjące na wolności i w chowie fermowym 88
5.1. Jeleniowate 89
5.1.1. Jeleniowate żyjące na wolności 89
5.1.2. Jeleniowate w chowie gospodarskim 104
5.1.2.1. Podstawy prawne chowu 104
5.1.2.2. Technologia chowu 106
5.2. Żubry 107
5.3. Dziki i świniodziki 111
6. Łowiska atrakcją gospodarstw agroturystycznych 117
7. Podstawowe wymagania zoohigieniczne dla pomieszczeń inwentarskich 123
8. Surowce i produkty pochodzące od zwierząt jako ważna oferta turystyczna gospodarstw 128
8.1. Wiadomości ogólne 128
8.2. Mleko i jego przetwory 130
8.3. Mięso i jego przetwory 137
8.4. Jaja 140
Zakończenie 143
Literatura 145
Streszczenie 149
Summary 150
Spis tabel 151
Spis rysunków 151
Spis fotografii 151
gospodarstwo agroturystyczne agroturystyka książka
Dane techniczne
Autor | Janusz Leszek Sokół |
Wydanie | 2010 |
Liczba stron | 152 |
Ilustracje | kolorowe |
Okładka | miękka |
Format | B5 |

Paczkomaty InPost | Kwota zakupów | Koszt przesyłki przedpłata |
powyżej 450 zł | 0 zł | |
do 250 zł | 6,5 zł | |
do 250 zł | 13 zł |
Kurier DPD | Przedpłata | Płatność za pobraniem |
11 zł | 15 zł |