Uprawa warzyw w pomieszczeniach
Opis
Podręcznika przedstawiającego uprawę warzyw w pomieszczeniach na akademickim poziomie nie ma od ponad 10 lat. „Uprawa warzyw pod osłonami” pod redakcją prof. dr hab. Tadeusza Pudelskiego ukazała się bowiem po raz ostatni w 1998 roku. Brak ten jest bardzo dotkliwy, ponieważod tego czasu nastąpiły olbrzymie zmiany w konstrukcji obiektów uprawowych, ich wyposażeniu i stosowanych technologiach uprawy warzyw. Można więc stwierdzić,że w dostępnych w bibliotekach podręcznikach wiedza w znacznym stopniu ustępuje temu, z czym można się zetknąć w warunkach produkcyjnych.
W obecnym podręczniku w sposób kompleksowy przedstawione zostały zarówno pod-stawy jak i technologie uprawy warzyw w pomieszczeniach. Zmiana tytułu z „uprawy pod osłonami” na „uprawę w pomieszczeniach” jest przemyślana i w pełni uzasadniona. W podręczniku znajdująsię bowiem informacje nie tylko o uprawie w szklarniach i tunelach foliowych, ale również w pomieszczeniach do pędzenia i do uprawy w warunkach sztucznegoświatła. Pojęcie „pod osłonami”, chociaż powszechnie stosowane jest mylące, ponieważ od-nosi się także do upraw polowych osłanianych folią perforowaną czy włókniną albo niskimi tunelami foliowymi.
SPIS TREŚCI:
Przedmowa
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
1. Produkcja warzyw w pomieszczeniach i perspektywy jej rozwoju
1.1. Rodzaje pomieszczeń, powierzchnia i zbiory w nich warzyw w Polsce, Europie i świecie
1.2. Struktura powierzchni i produkcji
1.3. Tendencje i perspektywy rozwoju
2. Jakość i wartość biologiczna
2.1. Wprowadzenie
2.2. Zasadnicze parametry jakości warzyw
2.3. Wartość biologiczna
2.4. Czynniki wpływające na jakość i wartość biologiczną warzyw uprawianych w pomieszczeniach
2.5. Różnice w jakości i wartości biologicznej między warzywami uprawianymi w pomieszczeniach i w polu
3. Uwarunkowania przyrodnicze i ekonomiczne uprawy w pomieszczeniach
3.1. Wprowadzenie
3.2. Czyniki klimatyczne
3.3. Cechy gruntu i gleba
3.4. Warunki ekonomiczne
4. Pomieszczenia: konstrukcje i wyposażenie techniczne
4.1. Szklarnie
4.2. Tunele foliowe
4.3. Inne pomieszczenia (pędzarnie, sortownie, przechowalnie, chłodnie)
5. Sterowanie czynnikami klimatycznymi
5.1. Sterowanie klimatem w szklarniach i tunelach foliowych
5.2. Sterowanie nawadnianiem i fertygacją
6. Metody uprawy
6.1. Podział metod uprawy
6.2. Metoda uprawy a zagęszczenie roślin i ilość podłoża
6.3. Uprawa w gruncie
6.4. Uprawa w podłożach organicznych
6.5. Uprawa w podłożach inertnych
6.6. Uprawa hydroponiczna
6.7. Uprawa aeroponiczna
7. Podłoża
7.1. Podłoża w uprawie warzyw
8. Żywienie roślin
8.1. Składniki pokarmowe oraz kryteria niezbędności
8.2. Klasyfikacja składników pokarmowych
8.3. Formy pobierania składników pokarmowych przez rośliny
8.4. Ruch jonów w środowisku korzeniowym
8.5. Forma przyswajalna i dostępna składnika w glebie
8.6. Roztwór glebowy
8.7. Transport składników pokarmowych w roślinie
8.8. Podstawowe funkcja makro- i mikroelementów w roślinach
8.9. Nowe liczby graniczne dla uprawy warzyw pod osłonami
8.10. Pożywki dla uprawy wybranych roślin warzywnych w podłożach inertnych
8.11. Zamknięty system nawożenia
9. Produkcja rozsady
9.1. Cel produkcji rozsady
9.2. Warunki produkcji rozsady
9.3. Podłoża i pojemniki do produkcji rozsady
9.4. Technologia produkcji rozsady
10. Zabiegi pielęgnacyjne
10.1. Prowadzenie roślin
10.2. Stosowanie biostymulatorów
10.3. Zapylanie
10.4. Hormonizacja
10.5. Dokarmianie dwutlenkiem węgla
10.6. Wietrzenie
10.7. Doświetlanie
10.8. Cieniowanie
11. Ochrona warzyw w pomieszczeniach
11.1. Zasady ogólne
11.2. Metody o charakterze zapobiegawczym
11.3. Metody bezpośredniego zwalczania
11.4. Sposoby stosowania chemicznych środków ochrony roślin
11.5. Integrowana ochrona
12. Zbiory, traktowanie posprzętne, przechowywanie
12.1. Procesy zachodzące w czasie dojrzewania
12.2. Technika zbiorów
12.3. Traktowanie pozbiorcze
12.4. Przechowywanie
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
1. Pomidor – Lycopersicon esculentum Mill.
1.1. Charakterystyka rośliny
1.2. Cechy odmianowe
1.3. Metody uprawy i podłoże
1.4. Warunki wzrostu i rozwoju
1.5. Terminy uprawy
1.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe
1.7. Produkcja rozsady
1.8. Technologia uprawy
1.9. Zbiór i przygotowanie owoców do obrotu
1.10. Przechowywanie owoców pomidora
1.11. Choroby i szkodniki
2. Papryka – Capsicum annuum L.
2.1. Charakterystyka rośliny
2.2. Cechy odmianowe
2.3. Metody uprawy, podłoża, pojemniki
2.4. Warunki wzrostu i rozwoju
2.5. Terminy uprawy
2.6. Wymagania pokarmowe I potrzeby nawozowe
2.7. Produkcja rozsady
2.8. Technologia uprawy
2.9. Zbiór i przygotowanie do obrotu
2.10. Przechowywanie
2.11. Choroby i szkodniki
3. Oberżyna – Solanum melongena L
3.1. Charakterystyka rośliny
3.2. Cechy odmianowe
3.3. Metody uprawy
3.4. Warunki wzrostu i rozwoju
3.5. Terminy uprawy
3.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe
3.7. Produkcja rozsady
3.8. Technologia uprawy
3.9. Zbiór i przygotowanie do obrotu
3.10. Przechowywanie
3.11. Choroby i szkodniki
4. Ogórek – Cucumis sativus L.
4.1. Charakterystyka rośliny
4.2. Cechy odmianowe
4.3. Metody uprawy
4.4. Warunki wzrostu i rozwoju
4.5. Terminy uprawy
4.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe
4.7. Produkcja rozsady
4.8. Technologia uprawy
4.9. Zbiory i przygotowanie do obrotu
4.10. Przechowywanie
4.11. Choroby i szkodniki
5. Melon – Cucumis melo L.
5.1. Charakterystyka rośliny
5.2. Cechy odmianowe
5.3. Warunki wzrostu i rozwoju
5.4. Terminy uprawy
5.5. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe
5.6. Produkcja rozsady
5.7. Technologia uprawy
5.8. Zbiór i przygotowanie do obrotu
5.9. Przechowywanie
6. Sałata – Lactuca sativa L.
6.1. Charakterystyka rośliny
6.2. Cechy odmianowe
6.3. Metody uprawy
6.4. Warunki wzrostu i rozwoju
6.5. Terminy uprawy
6.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe
6.7. Produkcja rozsady
6.8. Technologia uprawy
6.9. Zbiór i przygotowanie do obrotu
6.10. Przechowywanie
6.11. Choroby i szkodniki
7. Rzodkiewka – Raphanus radicula Pers.
7.1. Charakterystyka rośliny
7.2. Cechy odmianowe
7.3. Warunki wzrostu i rozwoju
7.4. Terminy uprawy
7.5. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe
7.6. Technologia uprawy
7.7. Zbiór i przygotowanie do obrotu
7.8. Choroby i szkodniki
8. Rzodkiew uprawna – Raphanus sativus L. var. niger i
8.1. Charakterystyka rośliny
8.2. Cechy odmianowe
8.3. Metody uprawy
8.4. Warunki wzrostu i rozwoju
8.5. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe
8.6. Zbiór i przygotowanie do obrotu
8.7. Choroby i szkodniki
9. Warzywa kapustne
9.1. Kapusta głowiasta biała – Brassica oleracea var. gongylodes L.
9.2. Kalafior – Brassica oleracea var botrytis L. Subvar. cauliflora
9.3. Kalarepa – Brassica oleracea var gongylodes L.
9.4. Kapusta pekińska – Brassica pekinensis Rupr.
9.5. Brokuł – Brassica oleracea var botrytis subvar. Asparagoides L.
10. Fasola – Phaseolus vulgaris L.
10.1. Charakterystyka rośliny
10.2. Cechy odmianowe
10.3. Metody uprawy
10.4 Warunki wzrostu i rozwoju
10.5. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe
10.6 Choroby i szkodniki
<p style="LINE-HEIGHT: normal; MARGIN: 0cm 0cm 0pt; TEXT-AUTOSPACE:
Dane techniczne
Autor | pod redakcją prof. dr. hab. Mikołaja Knaflewskiego |
Wydanie | 2011 |
Liczba stron | 508 |
Okładka | miękka |
Format | B5 |
Paczkomaty InPost | Kwota zakupów | Koszt przesyłki przedpłata |
powyżej 450 zł | 0 zł | |
do 250 zł | 6,5 zł | |
do 250 zł | 13 zł |
Kurier DPD | Przedpłata | Płatność za pobraniem |
11 zł | 15 zł |