Uprawa warzyw w pomieszczeniach

Dostępność: dostępne
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 80,00 zł 80.00
ilość egz.

towar niedostępny

dodaj do schowka

Opis

Podręcznika przedstawiającego uprawę warzyw w pomieszczeniach na akademickim poziomie nie ma od ponad 10 lat. „Uprawa warzyw pod osłonami” pod redakcją prof. dr hab. Tadeusza Pudelskiego ukazała się bowiem po raz ostatni w 1998 roku. Brak ten jest bardzo dotkliwy, ponieważod tego czasu nastąpiły olbrzymie zmiany w konstrukcji obiektów uprawowych, ich wyposażeniu i stosowanych technologiach uprawy warzyw. Można więc stwierdzić,że w dostępnych w bibliotekach podręcznikach wiedza w znacznym stopniu ustępuje temu, z czym można się zetknąć w warunkach produkcyjnych.

W obecnym podręczniku w sposób kompleksowy przedstawione zostały zarówno pod-stawy jak i technologie uprawy warzyw w pomieszczeniach. Zmiana tytułu z „uprawy pod osłonami” na „uprawę w pomieszczeniach” jest przemyślana i w pełni uzasadniona. W podręczniku znajdująsię bowiem informacje nie tylko o uprawie w szklarniach i tunelach foliowych, ale również w pomieszczeniach do pędzenia i do uprawy w warunkach sztucznegoświatła. Pojęcie „pod osłonami”, chociaż powszechnie stosowane jest mylące, ponieważ od-nosi się także do upraw polowych osłanianych folią perforowaną czy włókniną albo niskimi tunelami foliowymi.

Podręcznik napisany został przez specjalistów z uczelni rolniczych i Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach z myślą o studentach, ale może być przydatny także nauczycielom oraz producentom

SPIS TREŚCI:

 

Przedmowa

 

I. CZĘŚĆ OGÓLNA

 

1. Produkcja warzyw w pomieszczeniach i perspektywy jej rozwoju

1.1. Rodzaje pomieszczeń, powierzchnia i zbiory w nich warzyw w Polsce, Europie i świecie

1.2. Struktura powierzchni i produkcji

1.3. Tendencje i perspektywy rozwoju

 

2. Jakość i wartość biologiczna

2.1. Wprowadzenie

2.2. Zasadnicze parametry jakości warzyw

2.3. Wartość biologiczna

2.4. Czynniki wpływające na jakość i wartość biologiczną warzyw uprawianych w pomieszczeniach

2.5. Różnice w jakości i wartości biologicznej między warzywami uprawianymi w pomieszczeniach i w polu

 

3. Uwarunkowania przyrodnicze i ekonomiczne uprawy w pomieszczeniach

3.1. Wprowadzenie

3.2. Czyniki klimatyczne

3.3. Cechy gruntu i gleba

3.4. Warunki ekonomiczne

 

4. Pomieszczenia: konstrukcje i wyposażenie techniczne

4.1. Szklarnie

4.2. Tunele foliowe

4.3. Inne pomieszczenia (pędzarnie, sortownie, przechowalnie, chłodnie)

 

5. Sterowanie czynnikami klimatycznymi

5.1. Sterowanie klimatem w szklarniach i tunelach foliowych

5.2. Sterowanie nawadnianiem i fertygacją

 

6. Metody uprawy

6.1. Podział metod uprawy

6.2. Metoda uprawy a zagęszczenie roślin i ilość podłoża

6.3. Uprawa w gruncie

6.4. Uprawa w podłożach organicznych

6.5. Uprawa w podłożach inertnych

6.6. Uprawa hydroponiczna

6.7. Uprawa aeroponiczna

 

7. Podłoża

7.1. Podłoża w uprawie warzyw

 

8. Żywienie roślin

8.1. Składniki pokarmowe oraz kryteria niezbędności

8.2. Klasyfikacja składników pokarmowych

8.3. Formy pobierania składników pokarmowych przez rośliny

8.4. Ruch jonów w środowisku korzeniowym

8.5. Forma przyswajalna i dostępna składnika w glebie

8.6. Roztwór glebowy

8.7. Transport składników pokarmowych w roślinie

8.8. Podstawowe funkcja makro- i mikroelementów w roślinach

8.9. Nowe liczby graniczne dla uprawy warzyw pod osłonami

8.10. Pożywki dla uprawy wybranych roślin warzywnych w podłożach inertnych

8.11. Zamknięty system nawożenia

 

9. Produkcja rozsady

9.1. Cel produkcji rozsady

9.2. Warunki produkcji rozsady

9.3. Podłoża i pojemniki do produkcji rozsady

9.4. Technologia produkcji rozsady

 

10. Zabiegi pielęgnacyjne

10.1. Prowadzenie roślin

10.2. Stosowanie biostymulatorów

10.3. Zapylanie

10.4. Hormonizacja

10.5. Dokarmianie dwutlenkiem węgla

10.6. Wietrzenie

10.7. Doświetlanie

10.8. Cieniowanie

 

11. Ochrona warzyw w pomieszczeniach

11.1. Zasady ogólne

11.2. Metody o charakterze zapobiegawczym

11.3. Metody bezpośredniego zwalczania

11.4. Sposoby stosowania chemicznych środków ochrony roślin

11.5. Integrowana ochrona

 

12. Zbiory, traktowanie posprzętne, przechowywanie

12.1. Procesy zachodzące w czasie dojrzewania

12.2. Technika zbiorów

12.3. Traktowanie pozbiorcze

12.4. Przechowywanie

 

II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA

 

1. Pomidor – Lycopersicon esculentum Mill.

1.1. Charakterystyka rośliny

1.2. Cechy odmianowe

1.3. Metody uprawy i podłoże

1.4. Warunki wzrostu i rozwoju

1.5. Terminy uprawy

1.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe

1.7. Produkcja rozsady

1.8. Technologia uprawy

1.9. Zbiór i przygotowanie owoców do obrotu

1.10. Przechowywanie owoców pomidora

1.11. Choroby i szkodniki

 

2. Papryka – Capsicum annuum L.

2.1. Charakterystyka rośliny

2.2. Cechy odmianowe

2.3. Metody uprawy, podłoża, pojemniki

2.4. Warunki wzrostu i rozwoju

2.5. Terminy uprawy

2.6. Wymagania pokarmowe I potrzeby nawozowe

2.7. Produkcja rozsady

2.8. Technologia uprawy

2.9. Zbiór i przygotowanie do obrotu

2.10. Przechowywanie

2.11. Choroby i szkodniki

 

3. Oberżyna – Solanum melongena L

3.1. Charakterystyka rośliny

3.2. Cechy odmianowe

3.3. Metody uprawy

3.4. Warunki wzrostu i rozwoju

3.5. Terminy uprawy

3.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe

3.7. Produkcja rozsady

3.8. Technologia uprawy

3.9. Zbiór i przygotowanie do obrotu

3.10. Przechowywanie

3.11. Choroby i szkodniki

 

4. Ogórek – Cucumis sativus L.

4.1. Charakterystyka rośliny

4.2. Cechy odmianowe

4.3. Metody uprawy

4.4. Warunki wzrostu i rozwoju

4.5. Terminy uprawy

4.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe

4.7. Produkcja rozsady

4.8. Technologia uprawy

4.9. Zbiory i przygotowanie do obrotu

4.10. Przechowywanie

4.11. Choroby i szkodniki

 

5. Melon – Cucumis melo L.

5.1. Charakterystyka rośliny

5.2. Cechy odmianowe

5.3. Warunki wzrostu i rozwoju

5.4. Terminy uprawy

5.5. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe

5.6. Produkcja rozsady

5.7. Technologia uprawy

5.8. Zbiór i przygotowanie do obrotu

5.9. Przechowywanie

5.10. Choroby i szkodniki
 

6. Sałata – Lactuca sativa L.

6.1. Charakterystyka rośliny

6.2. Cechy odmianowe

6.3. Metody uprawy

6.4. Warunki wzrostu i rozwoju

6.5. Terminy uprawy

6.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe

6.7. Produkcja rozsady

6.8. Technologia uprawy

6.9. Zbiór i przygotowanie do obrotu

6.10. Przechowywanie

6.11. Choroby i szkodniki

 

7. Rzodkiewka – Raphanus radicula Pers.

7.1. Charakterystyka rośliny

7.2. Cechy odmianowe

7.3. Warunki wzrostu i rozwoju

7.4. Terminy uprawy

7.5. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe

7.6. Technologia uprawy

7.7. Zbiór i przygotowanie do obrotu

7.8. Choroby i szkodniki

 

8. Rzodkiew uprawna – Raphanus sativus L. var. niger i

8.1. Charakterystyka rośliny

8.2. Cechy odmianowe

8.3. Metody uprawy

8.4. Warunki wzrostu i rozwoju

8.5. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe

8.6. Zbiór i przygotowanie do obrotu

8.7. Choroby i szkodniki

 

9. Warzywa kapustne

9.1. Kapusta głowiasta biała – Brassica oleracea var. gongylodes L.

9.2. Kalafior – Brassica oleracea var botrytis L. Subvar. cauliflora

9.3. Kalarepa – Brassica oleracea var gongylodes L.

9.4. Kapusta pekińska – Brassica pekinensis Rupr.

9.5. Brokuł – Brassica oleracea var botrytis subvar. Asparagoides L.

 

10. Fasola – Phaseolus vulgaris L.

10.1. Charakterystyka rośliny

10.2. Cechy odmianowe

10.3. Metody uprawy

10.4 Warunki wzrostu i rozwoju

10.5. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe

10.6 Choroby i szkodniki

 

<p style="LINE-HEIGHT: normal; MARGIN: 0cm 0cm 0pt; TEXT-AUTOSPACE:

Dane techniczne

Autor pod redakcją prof. dr. hab. Mikołaja Knaflewskiego
Wydanie 2011
Liczba stron 508
Okładka miękka
Format B5

Tytuły polecane

Koszty dostawy
Paczkomaty InPost Kwota zakupów Koszt przesyłki przedpłata
  powyżej 450 zł 0 zł
  do 250 zł 6,5 zł
  do 250 zł 13 zł

Kurier DPD Przedpłata Płatność za pobraniem
  11 zł 15 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Realizacja: N4K.eu
Sklep internetowy Shoper.pl