Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze

Dostępność: dostępne
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 45,00 zł 45.00
ilość egz.

towar niedostępny

dodaj do schowka

Opis

Oddajemy dziś do rąk Czytelników opowieść o dawnych, staropolskich słodyczach. Odwieczne, zdawałoby się, upodobanie do smaku słodkiego jest, podobnie jak jedzenie i kuchnia, zjawiskiem historycznym. Dzieje oswajania przez Europejczyków zapożyczonego od Arabów cukru są pełne poszukiwań, eksperymentów i zaskakujących wynalazków. Mieszkańcy Europy tak zasmakowali w cukrze, że rozpowszechnili go na całym świecie. Pochodzący z Nowej Gwinei, a sprowadzony do Europy z Azji słodki specyfik zaczęli łączyć z amerykańską czekoladą, chińską herbatą, swojskim mlekiem, winem i mocnymi alkoholami, mąką, mięsem i rybami, egzotycznymi przyprawami z Wysp Korzennych oraz wszystkimi chyba znanymi sobie pokarmami.

Cukier był lekarstwem, przyprawą, konserwantem, ozdobą, a w końcu stał się po prostu jedzeniem - jednym z najważniejszych i najłatwiej dostępnych źródeł kalorii. Zainteresowanie europejskich konsumentów, ich pragnienia i preferencje coraz bardziej zwracały się w stronę cukru: jednej z wielu stosowanych do tej pory przypraw, której zaczęto używać na coraz to nowe sposoby.

Cukier zaczął mieszkańcom Europy smakować, a dawne „korzenie" najpierw we Francji, a potem w innych krajach, powoli odchodziły do lamusa. Gdzieniegdzie zwolennicy starego kulinarnego ładu, przyzwyczajeni do pieprzu, imbiru i szafranu, próbowali jeszcze protestować, ale w XVIII wieku i ich porwała potężniejąca lawina cukru i słodyczy. Holenderscy kupcy, którzy nie zorientowali się w porę w smakowych trendach i uparcie sprowadzali z Wysp Korzennych aromatyczne przyprawy, musieli ustąpić pierwszeństwa na morzach i w samej Europie Francuzom i Anglikom. Nie pretendując do rozwikłania zaprzątającego niegdyś głowy historyków i przez nich samych chyba poskręcanego łańcucha przyczyn i skutków, chcielibyśmy w naszej książce skoncentrować się na o wiele skromniejszym zadaniu. Oddając się lekturze dawnych tekstów kulinarnych, chcielibyśmy prześledzić, w jaki sposób zmieniały się smakowe upodobania naszych przodków i do jakich celów używali cukru.

SPIS TREŚCI

TATARSKIE ZIELE I POZŁACANY PIERNIK 11

SŁODYCZ ŻYCIA 17

ROZMARYN Z PIANĄ. SŁODYCZE W PIERWSZEJ POLSKIEJ KSIĄŻCE KUCHARSKIEJ 27

MODA BARDZO DOBRA SMAŻENIA RÓŻNYCH KONFEKTÓW 37

SŁODYCZ OŚWIECENIA 49

A LA FRANCAISE 59

PRZYKŁADOWE PRZEPISY 75

TATARAK SMAŻONY W CUKRZE 77

MARCYPAN BIAŁY Z PIANY CUKROWEJ 79

PASZTET MIGDAŁOWY 81

POLEWKA MIGDAŁOWA 83

POLEWKA Z JAGÓD WINNYCH 85

GRUSZKI WARZONE 87

RAKI ZE ŚWIEŻEMI LIMONIAMI 89

KOMENTARZ KUCHARZA 91

Dane techniczne

Autor Jarosław Dumanowski
Wydanie 2013
Liczba stron 92
Okładka twarda
Format B5

Tytuły polecane

Koszty dostawy
Paczkomaty InPost Kwota zakupów Koszt przesyłki przedpłata
  powyżej 200 zł 0 zł
  do 200 zł 3 zł
  do 150 zł 5 zł
  do 100 zł 9 zł

Kurier DPD Przedpłata Płatność za pobraniem
  11 zł 15 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Realizacja: N4K.eu
Sklep internetowy Shoper.pl