Praktyczny kucharz warszawski

Dostępność: dostępne
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 87,00 zł 87.00
ilość egz.

towar niedostępny

dodaj do schowka

Opis

Praktyczny kucharz warszawski to wyjątkowo obszerna i praktyczna książka kucharska zawierająca 1503 przepisy różnych potraw, oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych.

 

We wstępie autor zaznacza, że książka ma uniwersalny charakter i jest przeznaczona dla wszystkich kobiet wiejskich i miejskich, młodych mężatek i niewiast bardziej doświadczonych w gospodarowaniu. Jest to nie tylko książka kucharska, ale i swoisty przewodnik po tym, co każda gospodyni wiedzieć powinna. Ponad trzysta zawartych tu porad dotyczy chowu domowych zwierząt, prania kolorowych tkanin, sposobów wywabiania trudnych plam i sporządzania środków czystości. To, co odróżnia tę książkę od pozostałych publikacji kulinarnych z tego okresu, to brak szczegółowych jadłospisów na każdy dzień roku. Tu autor postanawia dać jedynie wskazówki, jak urządzić jadalnię i nakryć stół, podać obiad bardziej lub mniej wystawny, co zjeść na śniadanie lub kolację. wybór dań pozostawiając kucharkom i uzależniając od tego, co akurat znajduje się w spiżarniach.

 

 

SPIS TREŚCI:

 

Część I

I. Rosoły i zupy,   9-33

II. Dodatki do zup   34-42

I. Paszteciki, pierogi ruskie i pasztety   43-63

IV. Sosy   2,9 MB       64-75

V. Potrawy zimne, mięsne i rybne   76-91

VI. Wołowina   92-110

VII. Cielęcina   111-123

VIII. Baranina   124-131

IX. Wieprzowina   132-139

X. Zwierzyna   140-146

XI. Drób   147-158

XII. Ryby   159-177

XIII. Garnitury do jarzyn   178-182

XIV. Jarzyny   183-202

XV. Potrawy z mąki i jaj   203-220

XVI. Budynie i leguminy   221-248

XVII. Leguminy zimne   249-259

XVIII. Kremy, galarety i lody          260-281

XIX. Kompoty i sałaty   282-294

XX. Doświadczenia gospodarskie   295-306

 

Część II

I. Pieczenie chleba i bułek   307-320

II. Ciasta wielkanocne   321-347

III. Torty i ciastka   348-378

IV. Solenie mięsa i przyrządzanie wędlin   379-396

V. Zapasy zimowe, 397-430

VI. Konserwy czyli kompoty zimowe, 431-445

VII. Konfitury   446-470

VIII. Konfitury suche   471-486

IX. Galarety i soki   487-499

X. Napoje, likiery i nalewki   500-513

XI. Nabiał  514-523

XII. Porządki domowe  524-547

 

Spis treści I. XXII
 

Dane techniczne

Liczba stron 572
Okładka twarda
Format A5

Tytuły polecane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Realizacja: N4K.eu
Sklep internetowy Shoper.pl