Niektóre mało znane warzywa z Chin do uprawy w Polsce
Opis
Książka zawiera najnowsze informacje dotyczące produkcji wybranych mało znanych warzyw z Chin, które można uprawiać także w Polsce. W części ogólnej przedstawiono aktualną sytuację sektora warzywniczego w Chinach, najważniejsze grupy warzyw, prowincje dominujące w ich produkcji oraz organizację handlu hurtowego. W części szczegółowej omówiono pochodzenie, biologię, wykorzystanie, uprawę oraz produkcję nasion każdego gatunku. Przedstawiono również typowy stragan z warzywami na południu Chin. Bogato ilustrowany zdjęciami tekst w dużej części jest oparty na wynikach własnych wieloletnich badań autora oraz informacjach z najważniejszych opracowań w języku chińskim.
SPIS TREŚCI:
I. WSTĘP
II. PRODUKCJA WARZYW W CHINACH
III. WARZYWA W CHINACH JAKO ŻYWNOŚĆ I ŹRÓDŁO SUBSTANCJI PROZDROWOTNYCH
IV. WARUNKI PRZYRODNICZO-GLEBOWE DO PRODUKCJI WARZYW W CHINACH
V. WYBRANE GATUNKI WARZYW
- Kapusta chińska kwitnąca
- Przepękla ogórkowata
- Trukwa
- Fasola adzuki
- Fasola mung
- Kanawalia szablasta
- Chrzan japoński
VI. STRAGAN Z WARZYWAMI W CHINACH
Słownik nazw chińskich, angielskich, łacińskich i polsich wybranych gatunków warzyw
Literatura
Dane techniczne
Autor | Roman Hołubowicz |
Wydanie | 2019 |
Liczba stron | 84 |
Ilustracje | kolorowe |
Okładka | miękka |
Format | B5 |

Paczkomaty InPost | Kwota zakupów | Koszt przesyłki przedpłata |
powyżej 450 zł | 0 zł | |
do 250 zł | 6,5 zł | |
do 250 zł | 13 zł |
Kurier DPD | Przedpłata | Płatność za pobraniem |
11 zł | 15 zł |