Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki

Dostępność: ostatnie egzemplarze
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 66,00 zł 66.00
ilość egz.

towar niedostępny

dodaj do schowka

Opis

Książka przygotowana przez Jarosława Dumanowskiego ze współczesnymi interpretacjami przepisów kucharskich opracowanymi przez Macieja Nowickiego przedstawia historię różnych produktów żywieniowych, opowiada o ich pochodzeniu, kulturowych znaczeniach, ich użyciu i roli – tak na co dzień, jak od święta. Historia ożywa przed nami przy stole w bardzo pouczający i inspirujący sposób.

Opublikowany w 1783 roku Kucharz doskonały to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od "Compendium ferculorum", słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów", spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów. Książka Wojciecha Wielądki to skrócone i uproszczone tłumaczenie francuskiej Cuisiniere bourgeoise (Kucharki mieszczańskiej). Piszący głównie dla czytelników szlacheckich Wielądko starał się ukryć ten fakt i oryginalny tytuł zastąpił świetnie brzmiącym Kucharzem doskonałym.

SPIS TREŚCI:

PRZEDMOWA 7
SŁOWO O KUCHARZU DOSKONAŁYM 11

POTAZIE 23
Dynia 26
Mleko 30
Kasztany 34
Szparagi 38
Kapłon i migdały 43
Na wodzie 48

O JARZYNIE W POWSZECHNOŚCI 53
Szpinak 55
Groch turecki, czyli fasola S9
Sałata i karczochy 63
Bób 68
Marchew i pasternak 72
Bigos z marchwią i pasternakiem 76

MIĘSA 81
Mózg 83
Grasica 88
Prosię 92
Ogon wołowy 96
Wątróbka cielęca 100
Flaki 104

DRÓB 109
Kurczęta 111
Kaczka 116
Gęś 121
Przepiórki z rakami 126
Gołębie 130
Pularda 134

RYBY 139
Lin 141
Jesiotr 146
Certy 150
Kablon, czyli dorsz 154
List morski 159
Karp 163

DESERY 169
Winogrona 171
Liście winne 176
Śmietana z karmelem 180
Kawa ze śmietaną czy śmietana z kawą? 184
Pączki-niepączki 189
„Zrób jakie chcesz marcepany" 193
„Biszkokty" 198

SŁOWNIK 205
MIARY I WAGI 211
WYBRANE ŹRÓDŁA 213

 

Dane techniczne

Autor Wojciech Wielądko, oprac. Jarosław Dumanowski i Maciej Nowicki
Wydanie 2015
Liczba stron 216
Ilustracje 40
Okładka twarda
Format B5

Tytuły polecane

Koszty dostawy
Paczkomaty InPost Kwota zakupów Koszt przesyłki przedpłata
  powyżej 200 zł 0 zł
  do 200 zł 3 zł
  do 150 zł 5 zł
  do 100 zł 9 zł

Kurier DPD Przedpłata Płatność za pobraniem
  11 zł 15 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Realizacja: N4K.eu
Sklep internetowy Shoper.pl