Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych

Dostępność: dostępne
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 61,00 zł 61.00
ilość egz.

towar niedostępny

dodaj do schowka

Opis

Książka o kształtowaniu środowiska domowego, przestrzeni kuchennej oraz kulturze jedzenia na przestrzeni wieków. Omówione w niej zagadnienia dotyczą nie tylko przygotowywania posiłków, ale również społecznych i technicznych uwarunkowań kształtowania przestrzeni mieszkalnej oraz prowadzenia ekonomicznego i ekologicznego gospodarstwa domowego.

Przedstawione analizy pozwalają bardziej kompleksowo spojrzeć na znaczenie kuchni w strukturze mieszkania i życiu rodziny. Mogą pomóc w kształtowaniu programu funkcjonalno-przestrzennego współczesnej kuchni w taki sposób, aby prace kuchenne mogły być wykonywane zgodnie z zasadami ergonomii. Troska o funkcjonalne i estetyczne walory kuchni sprzyja bowiem wzmocnieniu pozytywnego nastawienia do prac kuchennych, motywacji do aktywności domowej oraz podniesieniu rangi pomieszczenia w strukturze mieszkania.

Przekrojowe ujęcie zagadnień związanych z kształtowaniem dawnych i współczesnych kuchni domowych sprawia, że monografia nabiera również praktycznego znaczenia. Może być przydatna już czynnym zawodowo oraz przyszłym architektom, architektom wnętrz, projektantom mebli i AGD w projektowaniu współczesnej przestrzeni kuchennej i elementów jej wyposażenia.

Również osoby interesujące się projektowaniem mieszkaniowym i organizacją pracy domowej, starające się nadać przestrzeni i pracy domowej indywidualny charakter oraz stworzyć optymalne warunki do przygotowywania posiłków znajdą w monografii wiele cennych podpowiedzi.

SPIS TREŚCI:

1. WSTĘP 7
1.1. Wprowadzenie 7
1.2. Cel opracowania 8
1.3. Stan i przyjęta metodologia badań
1.4. Zakres i struktura opracowania
1.5. Architektura i ergonomia kuchni domowych 17
1.6. Rola prac i przestrzeni kuchennych w życiu codziennym 18

2. FUNKCJONOWANIE GOSPODARSTW DOMOWYCH I ORGANIZACJA PRACY W KUCHNI NA TLE PRZEMIAN SPOŁECZNYCH 21
2.1. Rola ognia w życiu człowieka 21
2.1.1. Praktyczne i symboliczne znaczenie ognia 21
2.1.2. Dawne i współczesne techniki rozpalania ognia 24
2.1.3. Technika grzewcza bez ognia
2.2. Racjonalna i naukowa organizacja prac domowych oraz kuchennych 26
2.2.1. Początki społecznego podziału pracy 27
2.2.2. Zróżnicowanie starożytnych gospodarstw domowych 28
2.2.3. Przemiany w średniowiecznych gospodarstwach domowych 32
2.2.4. Prowadzenie domu i kuchni w czasach nowożytnych 34
2.2.5. Zróżnicowanie prowadzenia gospodarstw domowych w XIX wieku 39
2.2.6. Prace domowe i udogodnienia zewnętrzne w XIX wieku 42
2.2.7. Początki naukowej organizacji pracy w kuchniach domowych 43
2.2.8. Rola ruchów i organizacji kobiecych w przemianach gospodarstw domowych 45
2.2.9. Naukowe propozycje usprawnienia prac domowych w 1. połowie XX wieku 46
2.2.10. Naukowa organizacja gospodarstw domowych po II wojnie światowej 55
2.2.11. Powojenne badania nad procesami pracy w kuchni i formułowanie kryteriów projektowych 57
2.2.12. Tendencje przemian współczesnych gospodarstw domowych 58
2.2.13. Ergonomia współczesnych kuchni 60
2.2.14. Gospodarstwa domowe i odżywianie się w przyszłości 62
2.3. Kulturowe aspekty przygotowywania i spożywania posiłków oraz ich wpływ na kształtowanie przestrzeni kuchennych 63
2.3.1. Żywienie w czasach prehistorycznych 63
2.3.2 Przygotowywanie i wspólne spożywanie posiłków w starożytności 64
2.3.3. Zwyczaje kulinarne i etykieta przy stole w średniowieczu 66
2.3.4. Nowe potrawy i sposoby ich podawania w czasach nowożytnych 70
2.3.5. Warunki żywieniowe w 1. połowie XIX wieku 75
2.3.6. Gastronomia „przemysłowa" w XIX wieku i jej wpływ na zwyczaje żywieniowe 78
2.3.7. Posiłki domowe w 2. połowie XIX i na początku XX wieku 79
2.3.8. Uprzemysłowienie produkcji spożywczej 82
2.3.9. Kultura żywienia w XX wieku i jej wpływ na funkcjonowanie współczesnej kuchni 83 2.4. Podsumowanie 92

3. HISTORYCZNE ZMIANY FORM I WYPOSAŻENIA MIESZKAŃ ORAZ ICH WPŁYW NA KSZTAŁTOWANIE PRZESTRZENI KUCHENNYCH 95
3.1. Formy zamieszkiwania oraz sposoby przygotowywania posiłków w prehistorii i starożytności (do V w. n.e.) 95
3.1.1. Pierwotne formy zamieszkiwania 96
3.1.2. Domostwa i przestrzenie kuchenne w starożytności 97
3.2. Typy zabudowy mieszkaniowej i przestrzenie kuchenne w średniowieczu (V—XV w.) 104 3.2.1. Miejskie budynki mieszkalne 105
3.2.2. Budynki mieszkalne na wsi 108
3.2.3. Warunki przygotowywania potraw w średniowieczu
3.3. Typy domów i kuchnie w czasach nowożytnych (XVI—i. połowa XIX w.) 113
3.3.1. Domy arystokratów i mieszczan 114
3.3.2. Kuchnie w domach miejskich 119
3.3.3. Domy na wsi 123
3.3.4. Kuchnie wiejskie 125
3.4. Typy domów, mieszkań i kuchni (XIX—początek XX wieku) 128
3.4.1. Warunki mieszkaniowe w miastach w 1. połowie XIX w. 128
3.4.2. Zróżnicowanie funkcjonalne budynków mieszkalnych w 2. połowie XIX wieku 129
3.4.3. Kuchnie w różnych typach zabudowy mieszkaniowej w XIX wieku 136
3.4.4. Forma i struktura mieszkań na początku XX wieku 143
3.4.5. Zmiany w kuchniach miejskich i wiejskich 144
3.5. Podsumowanie 145

4. ZMIANY FORMY WSPÓŁCZESNYCH MIESZKAŃ I KUCHNI 153
4.1. Mieszkania i kuchnie okresu międzywojennego 153
4.1.1. Nowe mieszkania w miastach 154
4.1.2. Racjonalizacja funkcjonalno-techniczna kuchni w dworach ziemiańskich 155
4.1.3. Pierwsze kuchnie „laboratoryjne" 156
4.1.4. Popularyzacja modelu „laboratoryjnego" 162
4.1.5. Kuchnie szwedzkie, amerykańskie i polskie 164
4.2. Mieszkania i kuchnie w okresie po II wojnie światowej 167
4.2.1. Budownictwo mieszkaniowe w polskich miastach 167
4.2.2. Budownictwo mieszkaniowe na wsiach 170
4.2.3• Formy i wyposażenie kuchni 171
4.3. Podsumowanie 182

5. PRZEMIANY TECHNOLOGICZNE W KUCHNI DOMOWEJ I ICH WPŁYW NA KOMFORT PRACY 189
5.1. Obróbka termiczna żywności 189
5.1.1. Najstarsze paleniska 189
5.1.2. Wyspecjalizowany sprzęt do gotowania — murowane bloki kuchenne 190
5.1.3. Paleniska obudowane — piece i kominki 191
5.1.4. Wpływ otwartych palenisk na ludzi i warunki mieszkaniowe 194
5.1.5. Rola otwartych palenisk w kształtowaniu przestrzeni pracy w kuchniach 195
5.1.6. Dodatkowe wyposażenie palenisk 196
5.1.7. Zagrożenie pożarowe stwarzane przez otwarty ogień i sposoby zapobiegania mu 198 5.1.8. Pierwsze kuchnie z zamkniętym paleniskiem 200
5.1.9. Murowane, żelazne i żeliwne kuchnie węglowe 201
5.1.10. Pierwsze kuchenki naftowe, gazowe i elektryczne 205
5.1.11. Współczesne kuchenki gazowe i elektryczne oraz inne urządzenia strefy obróbki termicznej 208
5.2. Przechowywanie żywności 214.
5.2.1. Sposoby przechowywania żywności do końca XVIII wieku 214
5.2.2. Efektywniejsze przechowywanie żywności w XIX i XX wieku 216
5.2.3. Specjalne sposoby przechowywania żywności 218
5.2.4. Przechowywanie żywności w 2. połowie XX wieku 221
5.2.5. Przechowywanie przetworzonej i mrożonej żywności w gospodarstwach domowych 223 5.3. Zaopatrzenie gospodarstw domowych w wodę 224
5.3.1. Rola wody pitnej w życiu ludzi 224
5.3.2. Pozyskiwanie wody w przeszłości 22.4
5.3.3. Pobór wody we współczesnych kuchniach 230
5.3.4. Zużycie wody - woda szara i wirtualna 230
5.3.5. Urządzenia w strefie mokrej w kuchni 231
5.4. Usuwanie i utylizacja odpadków, śmieci oraz ścieków 238
5.4.1. Odpady i ścieki w prehistorii oraz w starożytności 238
5.4.2. Usuwanie i powtórne wykorzystanie odpadów w średniowieczu i w czasach nowożytnych 239
5.4.3. Usuwanie nieczystości w XIX i XX wieku 240
5.4.4. Intensywna „produkcja" odpadów i ścieków w gospodarstwach domowych w XX i XXI wieku oraz sposoby ich utylizacji 241
5.5. Podsumowanie 244

6. MEBLE I SPRZĘTY POMOCNICZE W KUCHNI 251
6.1. Meble kuchenne 251
6.1.1. Wyposażenie kuchni do początku XX wieku 251
6.1.2. Standaryzacja wyposażenia kuchennego przed II wojną światową 255
6.1.3. Powojenna normalizacja mebli kuchennych 256
6.1.4. Komfort użytkowania typowych (modułowych) mebli kuchennych 264
6.2. Sprzęt pomocniczy w kuchni 265
6.2.1. Sprzęt do obróbki termicznej żywności 266
6.2.2. Naczynia kuchenne 270
6.2.3. Narzędzia i urządzenia kuchenne do prac przygotowawczych i pomocniczych 274
6.2.4. Urządzenia mechaniczne i elektryczne 280
6.2.5. Sprzęt niezwiązany z przygotowywaniem posiłków 281
6.3. Podsumowanie 282

7. UDOGODNIENIA TECHNICZNE I ORGANIZACYJNE W KUCHNI 287
7.1. Rola techniki w usprawnieniu pracy w gospodarstwie domowym 287
7.2. Programowanie pracy w domu 289
7.3. Udogodnienia techniczne a subiektywne poczucie komfortu zamieszkiwania 291
7.4. Podsumowanie 291

8. ZAKOŃCZENIE 293
8.1. Podsumowanie celów pracy 293
8.2. Wnioski 296
8.3. Możliwe wykorzystanie opracowania 298

BIBLIOGRAFIA 301
SPIS RYSUNKÓW 311
STRESZCZENIE W JĘZYKU ANGIELSKIM 325




Dane techniczne

Autor Przemysław Nowakowski
Wydanie 2015
Liczba stron 328
Ilustracje liczne czarno-białe
Okładka miękka
Format A4

Tytuły polecane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Realizacja: N4K.eu
Sklep internetowy Shoper.pl